Do Siene slávy IIHF pribudne v roku 2013 šesť mien

24.11.2012 Celý región

Zürich 23. novembra (TASR) - Počas budúcoročných majstrovstiev sveta v hokeji pribudne do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) ďalších šesť mien. Ako v piatok strešná organizácia svetového hokeja informovala, prestížne miesto medzi "vyvolenými" si nájdu Švédi Peter Forsberg a Mats Sundin, Kanaďania Danielle Goyetteová a Paul Henderson, Fín Teppo Numminen a za príspevok k rozvoju hokeja aj ďalší Švéd Jan-Ake Edvinsson.

Forsberga netreba fanúšikom obzvlášť predstavovať, ako všestranný center sa vryl do pamäte fanúšikov v Európe i zámorí. Patrí k najlepším útočníkom minulých dvoch desaťročí a počas kariéry sa mu podarilo získať Stanleyho pohár, titul majstra sveta i olympijské zlato a stal sa jedným z prestížneho klubu Triple Gold.

Danielle Goyetteová je ikonou zámorského ženského hokeja. S Kanadou je 8-násobnou majsterkou sveta a dvakrát jej zavesili na krk olympijské zlato. Jej krajan Paul Henderson je významnou postavou zámorského profesionálneho hokeja, pričom sa zviditeľnil najmä počas tzv. Summit Series v roku 1972, keď výber Kanady zdolal hokejistov Sovietskeho zväzu 4:3 na zápasy aj prispením víťazných gólov Hendersona. Ak Teppa Numminena netitulujú honorom vôbec najlepšieho obrancu Suomi v histórii, tak ho zaraďujú medzi najlepších Fínov na tomto poste. O Matsovi Sundinovi spievajú ódy v Toronte, kde si odkrútil 13 sezón za tamojších Maple Leafs, no darilo sa mu aj v reprezentácii Tre Kronor, s ktorou získal podobne ako Forsberg olympijské zlato v Turíne 2006 a trikrát titul majstra sveta. Edvinsson sa zaslúžil o rozvoj hokeja z pozície generálneho sekretára IIHF, na tejto pozícii pôsobil dlhých 21 rokov.

Za výnimočný celoživotný prínos ocenia na budúci rok Cenou Paula Loicqa komentátora televízie TSN Gorda Millera. Cenu Míľnik IIHF získal sovietsky výber z roku 1954, ktorý hneď pri premiére na MS získal zlato.

Laureátov slávnostne uvedú do Siene 19. mája 2013, v deň zápasu o zlato na MS vo Švédsku a vo Fínsku a rozšíria tak 189 členov elitnej spoločnosti, ktorí pochádzajú z 22 krajín sveta.

Sieň slávy svetového hokeja ráta aj šesticu členov zo Slovenska - v rokoch 1998 až 2011 do nej postupne inaugurovali Vladimíra Dzurillu, Jozefa Golonku, Jána Staršieho, Petra Šťastného, Ladislava Horského a naposledy pred rokom Ladislava Trojáka.
 

Vyberte región